Доставляємо в усі куточки світу, окрім росії,  білорусії та тимчасово окупованих росіянами територій України.

Замовити дзвінок

Будні 09.00 - 17.00

Сб, Нд - вихідні

Приєднуйся до нас:

Новини

Вчимося розрізняти поняття кольору, відтінку, тональності, яскравості та інтенсивності
07 Вересня 2017

ОСНОВНИЙ (ПЕРВИННИЙ) КОЛІР. В якості первинних кольорів з художньої точки зору існують червоний, синій, жовтий, але первинними кольорами насправді є червоний, зелений, синій.

Кольори, видимі при розщепленні сонячного світла за допомогою призми називають спектральними кольорами. Це червоний, помаранчевий, жовтий, зелений, блакитний, синій і фіолетовий.

ВІДТІНОК (ТОН, тональність, ТІНЬ) вказує позицію цього кольору на колірному колі або спектрі, а також несе інформацію про температуру кольору. Червоний відтінок вважається найтеплішим кольором, а синій - самим холодним. Вторинні відтінки виходять шляхом змішування первинних - це зелений, оранжевий і фіолетовий, які є кольорами, які розташовуються між основними кольорами на колірному колі. Жовто-зелений, синьо-фіолетовий і червоно-оранжевий - це приклади теоретичних відтінків, кожен з яких знаходиться між первинним і вторинним кольором. Аналогові відтінки є сусідами один з одним на колірному колі і мають, як правило, загальний компонент, наприклад синьо-зелений, синій і синьо-фіолетовий. Додаткові відтінки на колірному колі знаходяться навпроти один одного.

Ці терміни часто використовуються неправильно, але вони описують досить просте поняття в кольорі. Головне пам'ятати, наскільки колір відрізняється від свого початкового тону (hue). Якщо до кольору додається білий, ця світліша різновид кольору називається «відтінок» (tint). Якщо колір робиться темніше шляхом додавання чорного, отриманий колір називається «тінь» (shade). Якщо ж додається сірий колір, кожна градація дає вам різну тональність (tone).

ІНТЕНСИВНІСТЬ (НАСИЧЕНІСТЬ) показує, як колір виглядає в різних умовах освітленості. Щоб охарактеризувати насиченість використовуйте слова «блідий», «слабкий» і «чистий», «сильний». Для створення блідого тону кольору пігмент зазвичай освітлюють, а для сильного затемнюють. Насиченість кольору позначає його відміну від сірого при певній яскравості освітлення. Наприклад, кольори близькі до сірого ненасичені в порівнянні з більш світлими кольорами.

 

КОНТРАСТ

Контраст тонів - явно різні тони.

Контраст тону - різні відтінки, однаковий тон (наприклад, синій).

 

ХРОМАТИЧНІСТЬ - «чистота» кольору. Якщо в кольорі відсутні домішки білого, чорного або сірого, колір має високу чистоту. Ці кольори виглядають живими і чистими.

Висока хроматичність - дуже сяючі, живі кольори. Високо-хроматичні кольори містять максимум власного кольору з мінімальними або нульовими домішками білого, чорного або сірого.

Низька хроматика - ахроматичні, безбарвні кольори. Чорний і його відтінки (сірі)

Для більшості кольорів, у міру збільшення яскравості збільшується і хроматичність, за винятком дуже світлих кольорів.

ЯСКРАВІСТЬ оцінює колір по відношенню його до білого. Щоб охарактеризувати яскравість використовуйте слова «темний» або «світлий». Яскравість залежить від кількості світла, випромінюваного кольором

 

КОМПЛЕМЕНТАРНІ, ДОДАТКОВІ КОЛЬОРИ. Коли два або кілька кольорів «підходять один до одного», їх називають комплементарними, які доповнюють один одного кольорами. Якщо два кольори, будучи змішаними разом, дають нейтрально-сірий (фарба / пігмент) або білий (світло) колір, вони називаються доповнюючими, комплементарними

 

Людське око здатне розрізнити не більше мільйона кольорів. Тобто фактично зображення з великою кількістю кольорів робити не має сенсу, так як для людини вони будуть виглядати однаково.